Enviat per: ixent | 13 Agost 2008

Hokusai i Hiroshige

Avui ha estat un dia de coincidencies perque sense voler-ho m’he trobat amb un parell de coses que sempre havia volgut veure del Japo. Havia planejat anar a Okayama a veure un dels millors jardins japonesos i de tornada anar a Himeji a veure el castell mes gran del Japo i per sorpresa meva quan passava per davant del museu d’Okayama he vist que hi feien una exposicio panoramica d’ukiyo-e.

Els ukiyo-e (mon flotant) son gravats fets al segle xvi-xviii que mostren imatges de la vida quotidiana del Japo. Son gravats fets amb blocs de fusta (per a cada color del gravat es fa un gravat sobre fusta i es van imprimint un sobre l’altre les diferents parts del gravat, ups, no se pas si s’ha entes aixo). Son molt famosos els d’actors i actrius de kabuki i les vistes del Fuji. Avui dia encara es fan ukiyu-e pero els mes classics solen ser els del segle xviii fets per Hokusai i Hiroshige. Segurament que molts n’heu vist un de famos de Hokusai que es una gran ona blava. Doncs be, jo sempre n’havia volgut veure dos en concret> un de Hokusai on es veu el Fuji (jo en vaig fer una replica quan vivia als Estats Units a un curs de blocs de fusta) i un de Hiroshige que es diu Nit de neu a Kambara (en tinc una reproduccio a la meva habitacio de casa). Doncs a l’exposicio on he anat hi eren tots dos juntament amb l’ona de Hokusai.

En realitat veure’ls no es gran cosa perque es feien centenars o milers de copies del gravat i el que veus al museu es simplement una copia que se suposoa que es original de l’epoca. De totes maneres, m’ha agradat molt veure tots tres ukiyo-e a l’exposicio, i un al costat de l’altre. Tambe hi havia bastants gravats joguines. Es diu que els ukiyo-e son el precursor dels manga i tambe d’alguns tipus de joc que s’assemblen a l’oca o als retallables. De fet, a l’exposicio hi havia un parell de full retallables (tipus allo de les nines per posar’ls-hi vestidets agafats amb aquelles pestanyes) pero per reproduir paisatges d’ukiyo-e.

Per qui tingui curiositat sobre aixo dels ukiyo-e, ara mateix a la Pedrera de Barcelona fan una exposicio d’ukiyo-e que se suposa que esta molt be. Jo no hi he anat encara pero em sembla que dura fins setembre.

El castell de Himeji es impressionant. Es un castell tot de pedra i fusta. Tots els castells aqui estan fets de fusta i tot encaixa de manera perfecta. Quasi no fan servir claus (es una mica tipus Ikea). D’altra banda, com moltissims monuments aqui, es tracta de reproduccions. El castell de Himeji es del segle viii si no recordo malament pero es va cremar tot i el van reconstruir de nou. Amb tot, les reconstruccions van ser destruides durant la II guerra mundial i va ser als anys 60 quan es van reconstruir molts dels monuments, com en aquest cas. Amb tot, les reconstruccions s’han fet amb eines i metodes tradicionals i un te la sensacio de transportar-se a l’epoca medieval japonesa.

Ahir va ser un dia dedicat a Nara, una de les antigues capitals del Japo. El Japo ha tingut tres grans capitals> Nara (al segle viii), Kyoto (del segle viiii al xix, em sembla, ho dic de memoria!) i Toquio. Nara es probablement un dels llocs mes bonics que he vist aqui al Japo perque hi ha el temple amb el buda mes gran del Japo. Es un temple imponent amb un buda que fa mes de 10m. Tambe hi ha la pagoda mes alta del Japo (5 pisos) i un monestir impressionant amb mes de 1000 llanternes.

A Nara, durant aquesta setmana celebren la nit de les llanternes i cada dia encenen unes 7000 llantenres (espelmes dins de farolets, gots de plastic, canyes de bambu o farols artistics). Els posen voluntaris al voltant de llacs, monuments, etc. puntualment a les 7 de la tarda quan es comenca a fer fosc i al cap d’una hora i mitja els apaguen i fins l’endema (ho fan durant 10 dies). La precisio amb que ho tenen organitzat es impressionant. El dia culminant es d’aqui 2 dies (festa nacional al Japo) quan encenen totes les llanternes del temple X (no recordo el nom). Ha de ser impressionant perque son llanternes antigues de metall i pedra. Jo no ho podre veure. Un altre any sera!


Deixa un comentari

Categories